Hordeuren en horramen

Gepubliceerd op 02-08-2021

Hordeuren en horramen

In de zomermaanden heb je waarschijnlijk regelmatig ramen en deuren open. Niet alleen om warmte te verplaatsen, maar het is ook gewoon een prettig om iets minder ‘opgesloten’ te zitten. Alleen insecten (waaronder ook stekende!) vinden het ook erg prettig om af en toe een ruimte binnen te vliegen. Ze kunnen je aardig uit je slaap houden. Niet alleen het gezoem, maar ook de angst dat je de volgende dag met zo’n jeukbult wakker wordt.

Gelukkig zijn er oplossingen om deze insecten buiten te houden. Één oplossing is een horren plaatsen voor ramen en deuren. Maar wat voor soorten horren zijn er te koop?

Horren voor ramen

Bij de aanschaf van een hor voor je raam zijn er veel mogelijkheden maar ook onmogelijkheden. Let bijvoorbeeld goed op dat je een hor kiest die past bij de scharnierrichting van je raam, naar buiten of naar binnen. En als je kiest voor een rolhor, dat je voldoende ruimte op je kozijn hebt om de cassette te monteren.

Vaste hor
Een vaste raamhor kun je op verschillende manier bevestigen: inklemmen, scharnieren of met veerstiften. In alle gevallen is het nog mogelijk om de hor te verwijderen, bijvoorbeeld bij ramen lappen, of kozijnen schilderen.

Rolhor
Een rolhor voor het raam werkt vrij eenvoudig, gewoon open/dicht rollen en klaar. Zeer eenvoudig in gebruik dus. Enige waar je wel rekening mee moet houden is dat je aan de bovenzijde of één van de zijkanten een cassette hebt op je kozijn waarin de hor oprolt.

Plisséhor
Ook plisséhorren zijn zeer eenvoudig in het gebruik, open/dicht trekken en klaar. Let wel dat een plisséhor iets meer zichtbaar is in het raam door de vouwen in het horgaas.

Horren voor deuren

Net als bij ramen, zijn er ook bij horren voor deuren veel mogelijkheden en ook wat onmogelijkheden. Let ook bij deuren goed op de draairichting van de deur. Daarnaast dient een hordeur van goede kwaliteit te zijn, want doorgaans gaat een hordeur meerdere keren per dag open en dicht.

Daarnaast is het oppervlak van een hordeur ook groter dan van een raamhor, en kan dus meer te verduren hebben bij harde wind. Zeker bij een vaste hordeur die nog wel eens iets te hard open zwaait. Kwaliteit is bij een hordeur dus veel belangrijker dan bij een raamhor.

Scharnier hordeur
De meest bekende uitvoering, gewoon een scharnierdeur met horgaas die je meestal aan de buitenkant monteert. De overige horren voor deuren worden meestal aan de binnenzijde gemonteerd.

Deze hordeuren zijn minder geschikt voor dubbele openslaande (tuin)deuren.

Plissé hordeur
Plissé hordeuren zijn bijna overal te installeren, dubbele openslaande deuren, schuifpuien, normale (tuin) deuren etc. Het horgaas van een plissé hordeur is wel iets meer zichtbaar dan normaal horgaas, vanwege de vouwen in het plissé horgaas.

Rolhor
Ook een rolhor voor deuren is bijna overal te installeren. Hou rekening met wat ruimte op het kozijn waar de cassette moet worden geplaatst.

Daarnaast zit er in de cassette een mechanisme wat ervoor zorgt dat de hor kan oprollen in de cassette. Dit mechanisme kan natuurlijk een keer kuren gaan vertonen. In dat opzicht is een plissé hordeur iets minder gevoelig voor mankementen.

Lamellenhor
De lamellenhor is een goedkopere oplossing en voldoet in de meeste gevallen best aardig. Maar heb je regelmatig veel wind tegen je deur, dan is een lamellenhor minder geschikt. De lamellen waaien makkelijk open bij wat meer wind met als gevolg dat de deur weer openstaat voor insecten.

Groot voordeel wel is dat zowel jij als bijvoorbeeld je huisdieren heel makkelijk in en uit kunnen lopen. Én makkelijk op maat te maken, en ook geschikt voor dubbele openslaande deuren.

Magneethor
Dit is een budget oplossing die best aardig kan werken voor een enkele deur. Makkelijk zelf op maat te maken. En, net als bij een lamellenhor, kun je bij een magneethor heel makkelijk door de deur zonder iets open te hoeven schuiven of draaien.

Pollengaas

Heeft er iemand in huis last van hooikoorts? Kijk dan eens naar horgaas met pollenfilter. Vaak maar een fractie duurder, maar het kan een hoop voordelen bieden voor hooikoortspatiënten. Pollengaas is doorgaans ietsje donkerder van kleur omdat het gaas wat dichter is.

Bekijk en vergelijk alle (online) bouwmarkten

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten