Hoe kies je de juiste plafondlamp?

Zo kies je de juiste plafondlamp.

De plafondlamp is de meest praktische lamp die je in een kamer kunt hebben, met een druk op de knop veel licht door de hele ruimte. Vaak wordt een plafondlamp ook op deze manier gebruikt, puur praktisch, zoals bijvoorbeeld in de badkamer of keuken. Maar in je woonkamer of slaapkamer wil je misschien liever iets mooiers dan een standaard plafonniere.
Hoe kies je de juiste plafondlamp voor je kamer?

Welke ruimte wil je verlichten met een plafondlamp?

Plafondverlichting in de badkamer.

Er is enorm veel keuze op het gebied van plafondlampen. Van eenvoudige kleine plafonnieres tot kolossale design lampen die je hele plafpond vullen. De keuze van een nieuwe plafondlamp hangt o.a. af van de ruimte waar de lamp gemonteerd moet worden (vochtige of droge ruimte, werk- of ontspanruimte etc), de gewenste stijl en natuurlijk of je een dure of goedkope plafondlamp wilt kopen.

De eenvoudige plafonnieres zijn vaak vrij plat en geven licht vanaf een hoog punt in de ruimte. Maar er zijn natuurlijk ook hanglampen, zoals je ze vaak boven een eetkamertafel ziet. Functioneel en sfeervol tegelijk.

Bij Lampen24.nl kun je plafondlampen voor in de badkamer kopen. Ze hebben een specifieke certificering omdat ze gemonteerd worden in een natte of vochtige ruimte. Ze hoeven niet zo waterdicht te zijn als een lamp die je direct boven de wastafel monteert, maar ze zijn wel voldoende vochtdicht tegen condens. De lamp dient in die badkamerzone, die niet in direct contact staat met water, te voldoen aan een waterdichtheidsklasse van minimaal IP21 (IPX1), maar doorgaans wordt voor IP44 (IPX4) gekozen. IP44 is beter bestand tegen vocht dan IP21.

In overige ruimtes is het vooral van belang om te bepalen hoeveel licht er gewenst is. In werkruimtes moet de verlichting functioneel zijn en in de slaapkamer wil je waarschijnlijk liever iets sfeervollers. De kleur van het licht is daarbij ook van belang; dit wordt ook wel kleurtemperatuur genoemd. Een plafondlamp boven de leestafel heeft een veel wittere kleur dan een plafondlamp in de badkamer.

Plafondlamp voor de woonkamer

Plafondlamp in de woonkamer uitzoeken.

In de woonkamer wil je graag ontspannen op de bank, aan tafel of in een relaxfauteuil. Sfeervolle verlichting is dus van belang, en dit kan wat meer tijd kosten dan het kiezen van een lamp voor op het toilet.

Dient de plafondlamp altijd aan te zijn of alleen af en toe wanneer er meer licht nodig is? Als de woonkamer plafondlamp meestal praktisch gebruikt wordt, om even tijdelijk wat extra licht te hebben, dan kan een eenvoudige lamp met spots al voldoen. Maar als de lamp een onderdeel is van het standaard avondlicht, dan is het mogelijk wat moeilijker kiezen, omdat er zoveel mogelijkheden zijn.

Welke stijl is gewenst? Modern, klassiek, landelijk of industrieel? En welke gebieden moeten verlicht worden? Moet de lamp alleen naar beneden verlichten, of ook een deel van het plafond of de muur? De verschillende soorten lampenkappen geven ook de mogelijkheid om de kleur van het licht nog extra te beinvloeden. Zo zijn er veel lampen met een goudkleurige coating aan de binnenzijde, waardoor er een warmere lichtkleur ontstaat.

Voor extra sfeer kan er gebruik worden gemaakt van een dimbare plafondlamp in de woonkamer. Zo kun je, naast de kleur van de lamp, de kleur van de binnenzijde van de lampenkap dus ook met de intensiteit van het licht nog extra sfeer creëeren met een plafondlamp.

Plafondlamp voor de slaapkamer

Slaapkamer verlichting aan het plafond kiezen.

In de slaapkamer dient de plafondlamp vaak multifunctioneel te zijn. Praktisch: voor het opmaken van het bed en het uitkiezen van je kleding en aankleden zelf. Sfeervol: de verlichting moet bij de sfeer van de slaapkamer passen. Deze eigenschappen zijn niet altijd in één plafondlamp te vinden.

Je kunt er dus voor kiezen om een functionele plafond lamp te nemen, gewoon lekker praktisch (al het licht komt van boven), die je alleen aandoet als je echt meer licht nodig hebt. En de sfeer in de slaapkamer kun je dan maken met andere verlichting, zoals bedlampjes of wandlampen.

Met dimbare plafondverlichting kun je een functionele plafondlamp ook heel sfeervol maken. Let er op dat zowel de lamp (armatuur) als de lichtbron dimbaar zijn, niet iedere lamp en lichtbron zijn hiervoor geschikt. (Tip: de slaapkamer verlichting op deze pagina zijn allemaal dimbaar.)

LED verlichting aan het plafond

Plafonnieres voor in huis.

Plafonnieres worden vaak gezien als eenvoudige, misschien wat ouderwetse, plafondlampen die maar weinig sfeervol zijn. Maar naast de standaard witte en zwarte plafonnieres die vaak in een natte ruimte, hal of overloop gebruikt worden zijn er nog veel meer modellen beschikbaar die wel degelijk sfeervol kunnen zijn.

LED en sfeervol, kan dat ook? Ja zeker! Zo heeft Philips in de Philips Hue serie een paar zeer mooie LED verlichtingsbronnen, die dimbaar zijn en waarvan de kleurtemperatuur vaak ook in te stellen is. De Philips Hue plafondlampen zijn verkrijgbaar als plafonnieres maar ook als LED-spots.

LED verlichting kun je dus door het hele huis gebruiken, zelfs in een sfeervolle slaapkamer. Dimbare LED verlichting is zowel functioneel als sfeervol, en heel goed toe te passen in ruimtes waar verlichting erg belangrijk is en soms ook lang aan kan staan. Een compleet overzicht met LED verlichting voor je plafond kun je op deze pagina vinden.

Waar kan ik plafondlampen kopen?

Wat natuurlijk geldt voor al je aankopen: koop je verlichting bij een winkel waar je vertrouwen in hebt. Ga niet automatisch voor de goedkoopste aanbieder, vaak is er een reden voor de lagere prijs: minder goede service en/of minder goede kwaliteit van het product.

En online kopen, of in een fysieke winkel? Het voordeel van online is dat je de deur niet uit hoeft. Echter een groot nadeel is dat je het product niet kunt zien of testen. Dus je loopt het risico dat het product niet voldoet aan je verwachtingen, waardoor je het product moet retourneren. Een fysieke winkel heeft dus het voordeel dat je het product ook even kunt zien en je makkelijker vragen kunt stellen aan het personeel in de winkel. Winkelen in een fysieke winkel kost iets meer tijd, maar je hebt minder kans op teleurstellingen in het product en je hoeft niet iets terug te sturen als het niet voldoet.

Wil je online plafondverlichting kopen, dan kun je bij onze partner Lampen24.nl een uitgebreid assortiment terug vinden. Je vindt hier goede kwaliteit en een prima service. Zij helpen u graag verder bij het vinden en aankopen van uw nieuwe verlichting.

Aankooptips plafondverlichting:

  • Bepaal hoeveel plafondlicht je nodig hebt in de ruimte
  • Bepaal de gewenste stijl en lichtsterkte van de plafondlamp
  • Wat ga je verlichten met andere lichtpunten (kastverlichting etc)
  • Dimbare LED verlichting is zowel functioneel als sfeervol

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op via de contact pagina.

Bekijk en vergelijk alle (online) bouwmarkten

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten