Welke boormachine heb ik nodig?

Accu boormachine.

Een boormachine heeft iedereen wel eens nodig. Of je nou een schilderijtje wilt ophangen aan de muur of een buitenlamp moet monteren, een boormachine is altijd handig om in huis te hebben. En een schroef in- of uitdraaien doen we meestal ook niet meer met de hand. Het assortiment aan boormachines waar je uit kunt kiezen is enorm. Welke boormachine moet je kiezen?

Verschillende soorten boormachines

Stevige boormachine voor zwaardere klussen.

Niet alle boorklussen zijn hetzelfde, en dus zijn er verschillende boormachines verkrijgbaar die allemaal hun eigen specifieke eigenschappen hebben:

 • (Accu)boormachine:

  Een ‘gewone’ (accu)boormachine is goed voor het wat lichtere werk. Afhankelijk van vermogen van de machine, is deze geschikt voor kleine tot gemiddeld grote gaten, in wat zachtere materialen zoals hout, kalkzandsteen, lichte baksteen etc.

  Daarnaast worden accuboormachines ook vaak gebruikt als schroefboormachine. Met de juiste bitset wordt schroeven in- en uitdraaien een fluitje van een cent.

 • Klopboormachine:

  De klopboormachine is vaak krachtiger dan een (accu)boormachine, en minder krachtig dan een boorhamer. Met een klopboormachine kom je, door de klopbeweging, net iets makkelijker in steenachtige materialen zoals baksteen en beton.

  Het werken met een klopboormachine is wel iets zwaarder dan met een normale boormachine zonder ‘klop’-functie. Daarnaast maakt een klopboormachine wat meer lawaai, waardoor gehoorbescherming prettig kan zijn.

 • Boorhamer:

  Een boorhamer is de zwaarste boor van de boormachines. Met deze machine is het mogelijk om in zware betonnen muren te boren. In feite is het een soort beitel die zich in de muurt werkt.

  Je hoeft niet veel kracht te zetten bij het boren, maar de boormachine zelf is vaak wel wat zwaarder, waardoor het toch wat zwaar kan zijn. En gehoorbescherming is absoluut aan te raden!

Boormachine met een accu of met een draadje?

Schroefmachine met accu.

Als je een boormachine nodig hebt voor normaal boorwerk dan is een (accu)boormachine voldoende. En dan kun je dus kiezen voor een accuboormachine of een snoerboormachine.

Een accuboormachine, ook wel regelmatig een schroefboormachine genoemd, heeft als enorm voordeel dat je veel wendbaarder bent. Je hoeft geen rekening te houden met een draad en of je wel een stopcontact in de buurt hebt.

De nadelen van een accuboormachine zijn het lagere vermogen (wel voldoende voor schroeven en boren in hout, gipsplaten en zacht steen), soms zwaardere gewicht van de boormachine door de accu en de accu kan natuurlijk ook leeg. Je moet er dus altijd aan denken de accu op te laden.

De voordelen van een snoerboormachine zijn dat je meer vermogen hebt en de boormachine is altijd klaar voor gebruik (je bent niet afhankelijk van een accu). Wel moet je dus rekening houden met een stopcontact in de buurt, of een verlengsnoer gebruiken.

Waar moet ik op letten als ik een boormachine koop?

Accu boormachine voor boren en schroeven.

Als je een nieuwe boormachine wilt kopen, dan zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden:

 • budget
 • hoe zwaar zijn de boorklussen:
  licht: (accu)boormachine
  gemiddeld/zwaar: klopboormachine
  zwaar/zeer zwaar: boorhamer
 • is er altijd een stroompunt in de buurt

Boormachines zijn in vele prijsklassen te koop, van goedkope schroefboormachines tot professionele boorhamers. Goedkopere machines zijn soms prima voor eenvoudig boor- en schroefwerk, daar hoef je geen dure Dewalt voor aan te schaffen. Maar kies wel altijd voor een goed merk, daar heb je veel langer plezier van.

Ga je serieus verbouwen, wil je een boormachine die nog vele jaren meegaat en serieus goed werk kan leveren, kies dan voor een kwaliteitsmerk zoals Makita, DeWalt of Metabo. De boormachines van deze grote merken zijn hier allemaal te bekijken en vergelijken.

Waar kan ik een boormachine kopen?

Schroefmachine voor het klussen.

Boormachines zijn op veel plekken te koop. Niet alleen bij bouwmarkten, maar ook bij gespecialiseerde (online) gereedschapswinkels en soms zelfs ook bij supermarkten. Een boormachine bevat elektronica, en elektronica kan stuk. Kies dus voor een verkooppunt met een goede klantenservice.

Onze partner Coolblue biedt een uitstekende klantenservice, een enorm assortiment aan boormachines en natuurlijk een zeer snelle levertijd. Kijk, vergelijk en bestel je nieuwe boormachine nu bij Coolblue.

Aankooptips boormachine:

 • Hoe zwaarder de boorklus, des te meer vermogen (accu: Volt, stroom: Watt).
 • Standaard doe-het-zelf klussen? Accuboormachine voldoet meestal prima.
 • Kies voor een kwaliteitsmerk, die gaat meestal langer mee.
 • Check ook direct of je nog voldoende scherpe boortjes in huis hebt.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op via de contact pagina.

Bekijk en vergelijk alle (online) bouwmarkten

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten