Welk schakelmateriaal moet ik kiezen?

Schakelaar voor buiten.

Bij verbouwklussen of als je gewoon een kamer wilt opknappen kun je met nieuw schakelmateriaal de ruimte echt mooi afronden. Nieuwe stopcontacten en lichtschakelaars, eventueel voorzien van bijvoorbeeld een USB aansluiting, zijn zo geïnstalleerd. Er is keuze uit veel verschillende types, designs en kleuren. Hoe kies je nu het juiste schakelmateriaal?

Wat is schakelmateriaal?

Hoe is schakelmateriaal opgebouwd.

Schakelmateriaal is een verzamelnaam voor alle onderdelen die nodig zijn om schakelaars en stopcontacten in en om het huis te installeren. Doorgaans bestaat een (licht)schakelaar of stopcontact uit drie onderdelen:

 • basiselement: de daadwerkelijke elektronica die (in een inbouwdoos) in of op de muur wordt gemonteerd
 • schakelelement of stopcontact: het doorgaans kunststof element wat op het basiselement wordt gemonteerd zodat de schakelaar of het stopcontact bediend of gebruikt kan worden
 • afdekraam: lijst die om het element wordt geplaatst om deze mooi af te werken en te laten aansluiten op de muur

Welk schakelmateriaal je nodig hebt verschilt per situatie, maar over het algemeen zijn per schakel- of stroompunt de bovenstaande 3 elementen nodig. Met het basiselement wordt de functie geselecteerd, dus enkele schakelaar, dubbele schakelaar, dimmer, usb aansluiting, stopcontact etc.

Met het schakelelement of stopcontact en bijbehorende afdekraam wordt het uiterlijk bepaald. Hierin is heel veel keuze, van eenvoudige goedkope witte stopcontacten tot luxe design schakelaars in goud, zilver of zwart.

Beste schakelmateriaal

Schakelaars en stopcontacten in de slaapkamer.

Schakelmateriaal is in veel verschillende kwaliteiten te koop. Bij de bouwmarkt zijn vaak een budget merk, een eigen merk en nog één of meerdere duurdere merken te koop. De betere duurdere merken zoals Berker, Jung, Busch Jaeger of Gira, besteden meer aandacht aan duurzaamheid, design en installatiegemak. Al deze merken komen uit Duitsland en voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.

De schakelsystemen van Gira hebben al meerdere prijzen gewonnen op het gebied van design. Zo haal je met Gira schakelaars dus niet alleen een stuk degelijkheid in huis, maar ook een mooi ontwerp waar je heel veel jaren plezier en gemak van zult hebben.

Is er één merk het best? Dat is moeilijk te zeggen, dat hangt o.a. af van de wensen voor de elektrische installatie. Wel kun je aannemen dat de eerder genoemde merken degelijker en duurzamer zijn dan de meeste budgetmerken, en dat je daarmee dus een degelijk stuk kwaliteit in huis haalt.

Schakelaars en stopcontacten voor buiten

Stopcontacten voor in de tuin.

Kabels, stopcontacten en schakelaars voor buiten moeten aan hoge veiligheidseisen voldoen vanwege de mogelijkheid van indringend vocht, indringend stof of voorwerpen die het materiaal kunnen beschadigen (bijv. schep). De buitenschakelaars en buitenstopcontacten moeten minimaal een IP-waarde van 54 hebben. De 5 houdt in dat het bescherming biedt tegen kleine tot grote voorwerpen en voldoende stof afscherming. De 4 geeft aan dat het plensdicht is.

Hogere waterdichtklasses zijn:

 • x5: sproeidicht
 • x6: waterbestendig
 • x7: dompeldicht
 • x8: waterdicht
 • x9: vochtdicht

Voor normaal gebruik rondom het huis en de tuin is x4 (dus bijvoorbeeld IP54) meestal voldoende.

Schakelaars en stopcontacten voor buiten zijn verkrijgbaar in de bekende grijze met lichtgrijze kleurstelling, maar ook in een compleet witte kleurstelling.

Waar koop ik elektra materiaal?

Schakelmateriaal kopen bij de specialist.

In alle bouwmarkten is materiaal te koop voor de elektrotechnische installatie. Van de vrij standaard basic opbouw stopcontacten tot de duurdere design schakelaars en dimmers en stopcontacten met bijvoorbeeld een USB aansluiting.

Ben je op zoek naar een echt compleet assortiment met veel mogelijkheden op het gebied van design en functionaliteit, dan kun je het best kijken bij (online) specialisten. Daar heb je de meeste keuze en kun je ook met al je vragen terecht over schakelmateriaal.

Wij hebben zeer goede ervaringen met Elektroshop. Grootste assortiment schakelaars, stopcontacten en bijbehorende artikelen, en vele grote merken zoals Gira, Jung, Merten, Niko etc zijn allemaal verkrijgbaar. Veel kennis, goede kwaliteit, snelle levering en keuze uit een enorm assortiment.

Aankooptips schakelmateriaal:

 • Wat is er nodig, stopcontact of schakelaar (met of zonder dimmer)?
 • Hoeveel schakelaars of stopcontacten zijn er nodig?
 • Voor buiten of binnen?
 • Welke kleur past goed bij de ruimte.
 • Let op het budget, de kosten kunnen snel oplopen.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem gerust contact met ons op via de contact pagina.

Bekijk en vergelijk alle (online) bouwmarkten

Adverteren op deze website?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten