Weet je nog niet precies welk soort elektrisch gereedschap je nodig hebt? Of gewoon benieuwd wat voor elektrisch gereedschap er te koop is bij de bouwmarkt, en waar het gereedschap precies voor gebruikt kan worden?
Alle soorten elektrisch gereedschap die bij een bouwmarkt te koop zijn, vind je in onderstaand overzicht. Inclusief een korte toelichting én directe links naar bouwmarkt webshops waar het gereedschap te koop is.
De gereedschappen die aan bod komen zijn:
Een boormachine kun je gebruiken om gaten te maken, in diverse materialen. Afhankelijk van het exacte type boormachine kun je in zwaarder materiaal, bijvoorbeeld beton, of door minder zwaar materiaal, bijvoorbeeld vuren hout, een gat boren. Er zijn diverse soorten boren, gatenboren en beitels verkrijgbaar, afhankelijk van het te boren materiaal.
Een ‘gewone’ (accu)boormachine is goed voor het wat lichtere werk. Afhankelijk van vermogen van de machine, is deze geschikt voor kleine tot gemiddeld grote gaten, in wat zachtere materialen zoals hout, kalkzandsteen, lichte baksteen etc.
Daarnaast worden accuboormachines ook vaak gebruikt als schroefboormachine. Met de juiste bitset wordt schroeven in- en uitdraaien een fluitje van een cent.
De klopboormachine is vaak krachtiger dan een (accu)boormachine, en minder krachtig dan een boorhamer. Met een klopboormachine kom je, door de klopbeweging, net iets makkelijker in steenachtige materialen zoals baksteen en beton.
Het werken met een klopboormachine is wel iets zwaarder dan met een normale boormachine zonder ‘klop’-functie. Daarnaast maakt een klopboormachine wat meer lawaai, waardoor gehoorbescherming prettig kan zijn.
Een boorhamer is de zwaarste boor van de boormachines. Met deze machine is het mogelijk om in zware betonnen muren te boren. In feite is het een soort beitel die zich in de muurt werkt.
Je hoeft niet veel kracht te zetten bij het boren, maar de boormachine zelf is vaak wel wat zwaarder, waardoor het toch wat zwaar kan zijn. En gehoorbescherming is absoluut aan te raden!
Zaagmachines worden gebruikt om voornamelijk hout, maar ook metaal of steen, te zagen. Afhankelijk van de zaagmachine kun je mooie lange rechte of vrije vormen zagen in bijvoorbeeld plaatmateriaal, maar ook materialen afkorten of gewoon in stukken zagen, zoals palen en planken.
Bij doe-het-zelvers zijn de handzame zaagmachines het meest populair, niet te zwaar, makkelijk mee te nemen en overal in huis te gebruiken. Voor het grotere plaatwerk zijn zaagtafels handig, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben.
De cirkelzaag wordt gebruikt voor het recht (af)zagen van planken en plaatmateriaal. Het grote ronde (cirkel) zaagblad in combinatie met een zeer hoog toerental zorgt voor mooie rechte zaagsnedes.
Er zijn zaagbladen beschikbaar voor diverse te zagen materialen, zoals hout, metaal, steen etc.
Afkortzagen zijn in feite een soort cirkelzagen, handig voor het snel en nauwkeurig afzagen (‘afkorten’) van planken, palen, buizen etc. Dat kunnen rechte maar ook schuine zaagsnedes zijn.
Evenals voor de cirkelzaag geldt ook voor de afkortzaag, dat er verschillende zaagbladen zijn voor de diverse materialen.
Een tafelzaag, of ook wel vaak zaagtafel genoemd, is een complete tafel met daarin een cirkelzaag. Meest gebruikt voor het maken van lange rechte zaagsnedes in plaatmateriaal. Bij de meeste zaagtafels is het ook mogelijk de hoek van het zaagblad aan te passen.
Een tafelzaag neemt wel aanzienlijk meer ruimte in beslag dan een (hand)cirkelzaag, en is meestal ook een stuk prijziger.
Een reciprozaag is in feite een soort decoupeerzaag, alleen het zaagblad staat naar voren i.p.v. naar beneden, en het zaagblad is groter en steviger. Door het vooruitstekende zaagblad kan deze zaag worden gebruikt voor het afzagen van palen, buizen, takken etc.
Ook voor de reciprozaag geldt dat er verschillende zaagjes verkrijgbaar zijn voor de diverse te zagen materialen.
Voor rondere vormen in bijvoorbeeld plaatmateriaal wordt vaak een decoupeerzaag gebruikt. Een vrij dun zaagje maakt het mogelijk om bochten te maken tijdens het zagen.
Decoupeerzagen kan in verschillende materialen, zoals hout, metaal en plastic. Het is van belang om het juiste zaagje te gebruiken voor het te zagen materiaal.
De keuze van de juiste schuurmachine hangt onder andere af van de schuurklus. Is het een groot recht oppervlak of klein oppervlak met lastige hoekjes? Moet er een dikke verflaag afgeschuurd worden of slechts opschuren van een oude verflaag?
Kijk bij aanschaf ook naar je beschikbare budget, de mogelijkheid tot stofafzuiging, instelbaar toerental (kan handig zijn, maar is niet noodzakelijk) en naar het gewicht van de schuurmachine. Schuren met een schuurmachine kan zwaar werk zijn. Moet je iets boven je hoofd schuren, bijvoorbeeld plafondbalken, dan kan een te zware machine al snel zorgen voor arm- of schouderklachten.
Bij schuren komt veel stof vrij, stof wat zeer schadelijk kan zijn bij inademing, maar ook voor je ogen! Zorg voor de juiste adem- en oogbescherming, een FFP2 masker en goede veiligheidsbril zijn geen overbodige luxe. En bij twijfel, pak dan een FFP3 masker of een volgelaatsmasker met FFP3 filter.
De meest handzame schuurmachine is een handpalmschuurmachine. Licht van gewicht, klein schuuroppervlak en makkelijk manoeuvreerbaar.
Deze kleine schuurmachines zijn verkrijgbaar met verschillende ‘zolen’: driehoek, vierkant of rechthoek. Het is maar net wat je nodig hebt of handig vindt. De consumenten machines zijn meestal voorzien van een klittenband zool, dus wisselen van schuurpapier gaat heel snel en eenvoudig.
De naam multi zegt het al enigszins, deze schuurmachine is op meerdere vlakken inzetbaar omdat de zool verwisselbaar is. Vaak is zo’n multischuurmachine voorzien van een driehoekige zool en een rechthoekige of vierkante zool. Hierdoor goed te gebruiken op wat grotere rechte vlakken en ook in kleinere hoekjes.
Het schuurpapier wordt altijd bevestigd door middel van klittenband.
De deltaschuurmachine heeft het kleinste schuuroppervlak en is hierdoor eigenlijk alleen geschikt voor echt kleine hoekjes. Hiermee wil je geen grotere oppervlaktes schuren.
Makkelijk te bedienen met één hand, en het schuurpapier en de zool zijn voorzien van klittenband. Dus makkelijk en snel schuurpapier wisselen.
Grote oppervlaktes lenen zich het best voor een vlakschuurmachine. Groot schuurvlak, wat zwaardere machine, vaak meer (soms regelbaar) vermogen dan de kleinere schuurmachines. Voor het grotere vlakke werk dus.
Veroorzaakt ook veel stof en het gebruik is wat zwaarder. Werkt het best en makkelijkst in horizontale werkpositie. Het schuurpapier wordt bevestigd door middel van klittenband of een klemsluiting.
Een excentrische schuurmachine is goed voor het grovere schuurwerk. Vanwege de roterende kop hoef je geen rekening te houden met de nerfrichting van het hout. Door de roterende kop beweegt deze schuurmachine ook iets anders dan bijvoorbeeld een vlakschuurmachine, wat je een dag later mogelijk wel in je armen of schouders gaat voelen.
Het schuurpapier zit vast aan de kop door middel van klittenband. Door het gewicht van de schuurmachine werkt deze het prettigst in horizontale positie.
Voor het echt zware (rechte en vlakke) schuurwerk kun je een bandschuurmachine gebruiken. De verwisselbare schuurband rolt over het te schuren oppervlak en kan zich in zachter hout makkelijk invreten in het hout. Veroorzaakt veel stof!
Dit is, uit dit rijtje schuurmachines, de zwaarste schuurmachine en vergt wat spierkracht bij langer gebruik. Werkt dus het makkelijkst als het te schuren oppervlak horizontaal ligt.
Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.
Copyright 2022 Springveer IT. Webdesign door Trail Magic Internetdiensten